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DIRECTION UNDER THE TOWN AND COUNTRY 

PLANNING (GENERAL PERMITTED DEVELOPMENT) 

ORDER 1995 

Modification of the Article 4 direction made by the London Borough 

Council of Islington on 10
th

 July 2013 in relation to development

consisting of office to residential change of use 

The Secretary of State for Communities and Local Government, in exercise of the powers conferred by 

article 5(13) of the Town and Country Planning (General Permitted Development) Order 1995 (as 

amended) and of all other powers enabling him in that behalf, makes the following direction: 

Interpretation 

1. In this Direction–

“1995 Order” means the Town and Country Planning (General Permitted Development) Order 1995

(as amended); and

“Article 4 direction” means the Direction made by the London Borough Council of Islington under

Article 4 of the 1995 Order on 10
th
 July 2013 in respect of development consisting of a change of use

of a building and any land within its curtilage to a use falling within Class C3 (dwellinghouses) of the

Schedule to the Town and Country Planning (Use Classes) Order 1987 from a use falling within Class

B1(a) (offices) of that Schedule, namely development which is permitted by Class J of Part 3 of

Schedule 2 to the 1995 Order which was cancelled by the Secretary of State by a direction under

Article 5(13) of the 1995 Order on 10
th

 July 2014 but revived at 1:30pm on 11
th

 September 2014 when

he cancelled his direction under Article 8 of the 1995 Order.

Direction 

2. The Secretary of State hereby directs that the Article 4 direction is modified as follows.

3. Instead of the Article 4 direction applying to development on land throughout the borough of Islington

(outside the Central Activity Zone) it shall apply only to the areas specified in this Direction.

4. The specified areas are the areas described as ‘Final Article 4 Area – 16
th
 Sept 2014’ on the attached

plan.

5. The Direction as so modified excludes any buildings or land in relation to which before 18th September

2014 either prior approval under paragraph J.2 of Part 3 of Schedule 2 to the 1995 Order has been

given, or a determination been made that such prior approval is not required, or where 56 days have

expired following the date on which the application was received without the authority notifying the

applicant as to whether prior approval is given or refused.

Entry into force 

6. This direction comes into force in accordance with article 5(18) of the 1995 Order.

Signed for and on behalf of the Secretary of State for Communities and Local Government 

on …17 September 2014…………………………………[date]

………Ranuka Jagpal……[name]
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