Business

Andover Estate

7c62a67b02ae44c582c744dc5cd8baf3

The urban form of the Andover Estate, with its many narrow laneways and poorly designed open spaces, had contributed to its unpopularity with residents. Islington Architects worked closely with community groups to develop an urban design strategy that created secure communal courtyards and public thoroughfares throughout the estate.  Public realm improvements, such as better paving and lighting, were allied to the refurbishment of existing buildings, the creation of a concierge service and the design of new secure entrance foyers to the larger blocks.

Simplified pedestrian routes with clearly defined semi-private and public areas were created by installing fob access gates for residents, and improving sightlines, lighting, and paving materials. Semi-native plantings were added to courtyards, and a new central square was formed by relocating a nursery, and removing redundant boiler houses and pram sheds to connect it to the estate’s main thoroughfares.





Was this information helpful?
  1. Please select